NOS artikel: 250 soorten plastic echt nodig?

Op 15 januari verscheen het artikel op NOS: 'Is het nu echt nodig om 250 verschillende soorten plastic te gebruiken?' Wat houdt dit precies in?

Neem 2 willekeurige doorzichtige plastic flessen. Ze lijken gemaakt van hetzelfde materiaal en dat maakt recyclen gemakkelijk zou je zeggen, maar klopt het ook?

'De flessen zijn allebei van polypropeen, maar bevatten andere toevoegingen', zegt Peter Rem, hoogleraar aan de TU Delft en bezig met innovaties in recycling. Door die toevoegingen aan het plastic in de flessen is omsmelten en recyclen tot nieuwe verpakkingen eigen onuitvoerbaar. 

'Als je ze bij elkaar neemt en recyclet tot een nieuw product, krijg je verkleuringen, een gele of groene fles. Ze zijn dus eigenlijk niet meer geschikt voor de verpakkingsindustrie', zegt Rem.

Volgens de hoogleraar wordt 40% van alle plastics in Europa gebruikt in verpakkingsmateriaal. Dat volledig recyclebaar maken zou een hoop olie schelen, maar is nu nagenoeg onmogelijk - want we kunnen al die soorten plastic helemaal niet recyclen.

250 soorten
'Er zitten ongeveer 250 verschillende soorten plastics in verpakkingen en de huidige recyclingindustrie is maar in staat om 4 soorten plastics van elkaar te scheiden', zegt Jaap Vandehoek van Urban Mining Corp uit Rotterdam.

Zijn bedrijf heeft een nieuwe recyclingtechniek bedacht waarmee 25 tot 75 soorten plastics recyclebaar worden. 'Technologisch kunnen we veel', zegt Vanderhoek. 'Maar tegelijkertijd heb je Europese regels nodig en een rationalisering van de verpakkingsindustrie: is het nu echt nodig om 250 verschillende soorten te gebruiken?'

Minder verschillende soorten plastics zou veel helpen. 'Als we elkaar bij 100 soorten ontmoeten zijn we een heel eind, dan is het goedkoper en gemakkelijker om aan hoogwaardig plastic voor verpakkingen te maken.'

Plastic plan
De Europese Commissie komt morgen met een plan om het recyclen van plastics aantrekkelijker te maken. Volgens Eurocommissaris Frans Timmermans komt er een hoop geld beschikbaar voor onderzoek naar het maken van beter recyclebare plastics.

Maar we moeten ook bij onszelf te rade gaan, vindt Timmermans. 'Ik denk ook dat er een bewustwordingscampagne nodig is, zodat mensen weten dat je niet een bepaald kleurtje van een fles moeten hebben, want dat kleurtje is veel moeilijker voor de recyclingindustrie om te gebruiken', zegt hij tegen de NOS.

Hoogleraar Rem moet het allemaal nog maar zien. 'Timmermans wil plastics echt recyclebaar maken, als hem dat lukt is het een goede stap. Maar de plannen zijn nu nog heel vaag, want je kan fabrikanten vervolgens niet verplichten allemaal hetzelfde plastic te gebruiken. Fabrikanten moeten dus gestimuleerd worden om op één lijn te komen, maar hoe hij dit voor elkaar wil krijgen is nog onduidelijk.'

Morgen weten we dus wat de Europese Commissie precies wil met plastic en plasticrecycling. Duidelijk is al wel dat de plannen pas in 2030 volledig uitgevoerd kunnen worden.

Nederland stelde zichzelf 2 jaar geleden tot doel dat de economie in 2050 helemaal circulair moet zijn. Dat betekent dat alle producten die op de markt komen hergebruikt moeten worden. Juist vandaag presenteerdern maatschappelijke organisaties, lokale overheden en het bedrijfsleven een pakket maatregelen om dat ambitieuze doel te bereiken.
Zo moeten producenten worden gestimuleerd om minder plastic te gebruiken en meer producten te maken van gerecycled materiaal. Ook moeten er meer bedrijven komen om het afgedankte kunststof te recyclen. Op dit moment recyclen we in Nederland maar zo'n 16% van de afgedankte kunststof. 80% gaat de verbrandingsoven in. In 2030 moet die hoeveelheid gehalveerd zijn.
Eerder vandaag maakte het Centraal Planbureau bekend dat Nederland koploper is in Europa als het gaat om afvalrecycling in het algemeen. 80% van al ons afval wordt gerecycled, het gaat dan wel vooral om puin en bouwmateriaal en niet om plastic.