Milieu

Base Packaging heeft zich naast het leveren van verpakkingsmaterialen toegelegd op het duurzaam ondernemen. Voor ons begint dat bij onze producten zelf en de productie daarvan. Zo doen wij uitsluitend zaken met producenten die verantwoord omgaan met energie, grondstoffen en personeel.

Door gebruik te maken van alternatieve materialen is het mogelijk om met minder materiaal (dikte reductie) een net zo stevige zak te produceren. Zodoende besparen onze klanten niet alleen in de kosten, maar ook in het gebruik van grondstoffen en wordt het milieu ontzien. Waar mogelijk zetten wij ons in om gerecycled plastic te gebruiken. Hierbij werken wij samen met een grote plastic inzamelaar waarbij Base Packaging de plastic zakken levert voor het inzamelen van plastics (PMD). Deze ingezamelde plastics worden door onze fabrikant gewassen en omgezet naar granulaat (plastic) korrels. Van deze korrels worden vervolgens weer onze plastic (afval)zakken geproduceerd. Wij zijn trots op het feit dat wij deze unieke positie in de markt hebben en wij dit samenwerkingsverband hebben opgestart.

Minimale milieu voetafdruk
Voor wat betreft onze bedrijfsvoering speelt milieu ook een belangrijke rol. Ons wagenpark is voorzien van de modernste vrachtwagens met de laagst mogelijke CO2 uitstoot. Ons bedrijfspand is geheel voorzien van zonnepanelen en de gangpaden in ons magazijn worden uitsluitend verlicht als daar iemand werkzaam is door middel van bewegingssensoren. Onze vertegenwoordigers maken grotendeels gebruik van hybride auto's. Zo trachten wij onze milieu voetafdruk te minimaliseren.

Base Packaging sponsor van Ocean Cleanup Project

Plastic zakken en draagtassen komen regelmatig negatief in het nieuws: de plastic soep in de Grote Oceaan is een bekend probleem. Gelukkig doen wij in Europa veel aan het inzamelen en hergebruiken van plastics, maar in veel landen in de wereld gaat men anders om met plastic afval. Het komt vaak terecht in rivieren die het vervolgens meevoeren naar onze zeeën, om daar vervolgens in de plastic soep terecht te komen. In de loop van de tijd breekt het plastic af in kleine stukjes. Deze kleine plastic deeltjes kunnen vervolgens terecht komen in de voedselketen doordat vissen en/of vogels deze plastic deeltjes binnenkrijgen. Base Packaging heeft zich niet alleen ten doel gesteld om milieu verantwoord te ondernemen, maar wij willen ook graag bijdragen aan een schoner milieu! Om die reden steunen wij het Ocean Cleanup project financieel en hopen hiermee een positieve bijdrage te leveren aan de oplossing voor dit wereldprobleem.
Boyan Slat Ocean Cleanup

Het Ocean Cleanup Project: een project met een Nederlands tintje om trots op te zijn
Jarenlang is er binnen The Ocean Cleanup gewerkt aan een plan om plastic uit zee te halen. Inmiddels is dat plan af. Op zaterdag 8 september 2018 is het project gestart en is een installatie de Stille Oceaan opgesleept om de wereldzeeën schoner - en uiteindelijk misschien wel helemaal plastic vrij - te maken.

Als Boyan Slat nog een VWO-scholier is en op vakantie gaat naar Griekenland, komt hij tijdens het duiken in de Middellandse Zee continue plastic zakjes tegen. De vervuiling stoort hem, en daar - onder de zeespiegel - ontstaat bij Slat het eerste idee om het plastic afval in de oceaan op te ruimen. Slat is dan 16 jaar oud en leerling op het Grotius College in Delft. Hij besluit dat hij voor zijn profielwerkstuk onderzoek gaat doen naar hoe de plastic soep in de oceanen opgeruimd moet worden. Zijn werkstuk wordt beoordeeld met een 10.

We zijn inmiddels 8 jaar verder en in de tussentijd ontwikkelde Slat The Ocean Cleanup, een werkwijze waarmee de berg plastic afval in de oceanen verkleind moet worden. De installatie, die uit een 600 meter lange buis in een U-vorm bestaat, komt in de Stille Oceaan te liggen. Door de stroming wordt het plastic in de richting van System 001, zoals de eerste versie heet, gedreven. Doeken onder de buizen moeten voorkomen dat het plastic onder de buizen doorkan. Dieren die in zee leven kunnen gewoon onder de doeken door zwemmen.

Stroming voert afval mee
Het afval dat in zee terechtkomt wordt door de stroming van zogeheten 'gyres' meegevoerd naar een centraal punt. Die gyres zijn enorme stromingen met een doorsnede van duizenden kilometers, waarvan er wereldwijd 5 zijn. In de Atlantische Oceaan en Stille Oceaan bevinden zich beide 2 gyres. De laatste grote stroming is in de Indische Oceaan. Het verzamelde plastic wordt na zo'n 6 weken opgehaald door een vrachtschip. Dat schip brengt het plastic aan wal en daar wordt het gerecycled tot producten die duurzaam zijn.

Wilt u meer informatie betreffende het Ocean Cleanup Project? Bezoek dan de website: www.oceancleanup.com 
(bron: nu.nl)